Buradasınız: Anasayfa Haberler BİR HAYAL GERÇEK OLDU - CANKURTARAN TÜNELİ TEMEL ATMA TÖRENİ

BİR HAYAL GERÇEK OLDU - CANKURTARAN TÜNELİ TEMEL ATMA TÖRENİ

PDFYazdırE-posta

ULAŞTIRMA BAKANI BİNALİ YILDIRIM : "CANKURTARAN ARTIK CAN ALMAYACAK , CAN VERECEK"

Yıllardır bir türlü çözüme kavuşturulamayan ve doğu Karadeniz bölgesini Güneye ve Doğu Anadolu bölgesine bağlayan önemli geçitlerden biri olan Cankurtaran geçidi için düşünülen tünel projesi artık hayata geçiriliyor. 50 yıllık özlem gerçek oluyor ve geçit 5.228 metrelik çift tüp tünelle aşılıyor. Bağlantı yolları ile birlikte toplam uzunluğu 7228 metre olacak olan Hopa-Borçka Cankurtaran Tüneli hayata geçirildiğinde iç turizmi ve ekonomiyi canlandıracağı gibi can ve mal kaybını da büyük oranda giderecek.

29 Ekim 2010 Cuma günü Borçka Barajı santral sahasında yapılan Hopa-Borçka (Cankurtaran Tüneli dahil) yolu temel atma töreni açılışına devlet protokolünden önemli katılımlar oldu. Törene Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Artvin Valisi Mustafa Yemlihalıoğlu, Rize Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu, Artvin Milletvekilleri Ertekin Çolak, Metin Arifağaoğlu, Karayolları Genel Müdürü Mehmet Cahit TURHAN, Bakanlık Müsteşarları, İl ve ilçe Belediye Başkanları, Kamu kurum ve kuruluşların daire amirleri, siyasi parti temsilcileri ve kalabalık bir vatandaş topluluğu katıldı.

Törende açılış konuşmasını yapan Karayolları Genel Müdürü Mehmet Cahit Turhan tünel hakkında teknik bilgi verdi. Turhan; “Türkiye’nin en uzun tüneli olacak olan Hopa-Borçka tüneli, 5.228 metre uzunluğunda çift tüp olarak projelendirilmiştir. Bağlantı yolları ile birlikte toplam proje uzunluğu 7287,92 metredir. Ayrıca proje de cankurtaran tüneli giriş kavşağı ve cankurtaran tüneli çıkış kavşağı olmak üzere 2 Adet hemzemin kavşak ile subaşı viyadüğü ve 7 nolu köprü de yer almaktadır. Karadenizlilerin ve özellikle bölge halkının uzun yıllar beklediği Hopa Dağı Cankurtaran Tüneli, Karadeniz sahil yolu projesi kapsamında inşa edilen ve Türkiye’nin en uzun karayolu tünelinin de bulunduğu Bolaman - Perşembe arasındaki Nefise Akçelik Tüneli ile birlikte ülkemizin en uzun tüneli olma özelliğine sahiptir.” Dedi.

Daha sonra Artvin Milletvekillerinin yapmış olduğu konuşmaların ardından Bakan Binali Yıldırım söz alarak törende halka hitap etti. “Tarihte oldukça köklü ve zengin uygarlıkların yaşadığı Artvin ve çevresi aynı zamanda tabii ve doğal güzellikleri ile doğu karadenizimizin en önemli turizm merkezlerimizden biridir. Özellikle Erzurum, Kars, Ardahan gibi illerin Karadenize olan bağlantısını rahatça sağlayacak olan bir geçidin hayata geçirilmesinin arifesindeyiz. Karadenizi doğuya ve güneydoğu ya açıyoruz. Yıllarca bu özlemle yaşadınız, bu umutla beklediniz, işte o gün bu gündür, gözlerinize baktığımda bu coşkuyu sevinci görebiliyorum. CANKURTARAN TÜNELİ HEPİMİZE HAYIRLI UĞURLU OLSUN…” diyen bakan Yıldırım, tünelin tahmini bedelinin yüz milyon lira olduğunu ve 3 yıl içerisinde bitirileceğini söyledi. Yıldırım Cankurtaran’ın bundan böyle can almayacağını, can vereceğini de sözlerine ekledi.

Konuşmanın ardından topluca temel atma törenine geçen bakan, valiler, milletvekilleri ve tüm protokol, videokonferans yöntemiyle Borçka subaşı köyündeki tünel açma ve delme işlemi, atılan havai fişeklerle beraber düğmeye basılarak başlatılmış oldu. Böylece, Kafkasların ve Kaçkarların devamı olan ve geçit vermez dağların arasında yer alan Cankurtaran geçidi, açılacak tünelle büyük bir rahatlığa kavuşturulmuş olacak ve bölge halkına büyük avantajlar sağlayacaktır.

BAKAN BİNALİ YILDIRIM BAŞKAN HEKİMOĞLU İLE YAKINDAN İLGİLENDİ

Tören bitiminde Bakan Binali Yıldırım Arhavi Belediye Başkanı Coşkun Hekimoğlu ile yakından ilgilenerek kendisinden Arhavi ile ilgili bilgiler aldı. Bunun yanında Başkan Hekimoğlu hazırlamış olduğu Arhavi ile ilgili bazı proje ve dosyaları da bakan Yıldırım’a teslim etti. Bu arada açılışa katılan Arhavi Gençlik Meclisi üyelerinden oluşan gençlerle de yakından ilgilenen Bakan Yıldırım, onlarla topluca fotoğraf çektirerek, yapmış oldukları çalışmalarından ötürü kendilerini tebrik etti.

#1 2011-02-10 13:58
Samsun da ikamet ediyorum, Bafra Garanti bankası müdürüyüm.Arhavi belediyesinin faaliyetleri ve Belediye başkanı Coşkun bey hakkında Güneş ilaçlama-Murat Tonbul
ile görüşmelerimizd e bilgi sahibi oldum.Arhavi yi tanıtan kitap çık özellikle Karadeniz yöresinde ki tüm il/ilçelere kaynak ve
örnek olabilecek tarzda... bu yıl yapılacak olan kültür ve sanat festivaline mutlaka katılmayı düşünüyoruz, 39.sunun düzenleniyor olmasını hayranlıkla karşıladığımı belirtmek isterim.
Cankurtaran tünelinin bölgeye hayırlı olmasını dilerim.
Alıntı

Yorum ekle

Lütfen yorumunuzun yazının konusu ile alakalı olmasına dikkat edin.
Kişisel hakaret içeren yorumlar silinecektir.
Reklam amaçlı yorumlar silinecektir.

Güvenlik kodu
Yenile